Bloog Wirtualna Polska
Są 1 122 584 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ryba w galarecie (na wigilie)

Skocz do komentarzy

Rybę w galarecie można zrobić z dorsza, szczupaka lub karpia. Podane składniki mozna dowolnie zwiększać

 

Składniki:


Na 1kg ryby

2 surowe jajka

1,5 litra wody

1,5 suchej bułki

1 duża marchew

Połowa pietruszki

0,25 selera

2 średnie nie duże cebule

2 listki laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżka octu

Białko

7dkg żelatyny

 

Wykonanie:


Rybę oczyścić wyfiletować (usunąć ości i skórę), zmielić - dodać surowe jajka, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą, cebulę doprawić pieprzem i solą.

Z głowy, ogona, kręgosłupa i skóry ugotować wywar. Gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 1,5 godz.

Po godzinie dodać jarzyny i dalej gotować 30min.

Odcedzić-wyjąć jarzyny i zmielić dodać do ryby i zrobić pulpety.

Do gotującego się wywaru wkładać ostrożnie przy pomocy łyżki cedzakowej pulpety rybne, gotować ok. 20min.

Wywaru powinno zostać ok. 3 szklanek. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącego wywaru. Można do reszty zimnego wywaru dodać ocet i białko ubite trzepaczka, podgrzać aż się zagotuje, odstawić na pół godziny i przecedzić przez drobne sitko, dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą, zalać pulpety na półmisku wywarem.

Podziel się


poniedziałek, 20 października 2014

Licznik odwiedzin:  47 969  

O moim bloogu

Jest to moja podręczna książka kucharska.Znajdują się w niej przepisy zarówno mojego autorstwa jak i z różnych źródeł, większą część dostałam od znajomych i rodziny. Wiec proszę nie posądzać mnie o ko...

więcej...

Jest to moja podręczna książka kucharska.Znajdują się w niej przepisy zarówno mojego autorstwa jak i z różnych źródeł, większą część dostałam od znajomych i rodziny. Wiec proszę nie posądzać mnie o kopiowanie bo nie jest to moim celem. Po prostu chce mieć do nich dostęp zawsze bez kartek czy książek. Wszystkie przepisy są przeze mnie sprawdzone, i polecane.

schowaj...

Lista przepisów

Alkohole

Bez pieczenia

Ciasta i ciasteczka

Dania zimne

Desery

Do chleba

Dodatki do ciast

Inne

Lecznicze

Na obiad

Przetwory

Sałatki i surówki

Sosy

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to